ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО

 

2010

 

 

 

Програма навчальної дисципліни "Міжнародне приватне право" /Уклад. Жушман В.П., Шуміло І.А..- Х.: Нац. юрид. акад. України, 2010.- 18 с.- 1,71;

 

 

 

1. ВСТУП

 

Курс міжнародного приватного права є нормативною навчальною дисципліною та вивчається з метою забезпечення професійної підготовки фахівців за спеціальністю “Правознавство”, що відповідає сучасним кваліфікаційним вимогам. Дана дисципліна передбачає засвоєння студентами теоретичних та практичних знань в галузі колізійного та матеріально-правового регулювання приватноправових та процесуальних відносин з іноземним елементом.

Міжнародне приватне право (МПП) вивчає предмет і метод МПП, його систему та джерела; особливості правозастосування в даній галузі, зокрема, поняття та види колізійних норм, підстави та межі застосування іноземного приватного права судовими органами України; правовий статус суб’єктів МПП, а також передбачає засвоєння особливостей правового регулювання відносин власності, зобов’язальних, сімейних, спадкових, трудових та інших відносин, ускладнених іноземним елементом.

Завданням навчальної дисципліни є: опанування студентами необхідними теоретичними положеннями, що вироблені наукою МПП; засвоєння нормативного матеріалу, закріпленого законодавством України; ознайомлення з судовою та арбітражною практикою у цивільних справах з іноземним елементом; ознайомлення студентів з методологією отримання інформації щодо різноманітних аспектів МПП, у тому числі за допомогою бібліографії та сучасних технічних засобів (електронних баз даних та Інтернету).

Основними засобами вирішення вказаних завдань є заняття у формі лекцій, семінарів, практичних занять, консультацій, а також самостійна та індивідуальна робота студентів під керівництвом викладачів. Методично вони забезпечуються програмою, завданнями до практичних, самостійних та індивідуальних занять, тестами.

Розв’язання зазначених завдань передбачає активну роботу студентів по вивченню нормативних атів, рекомендованої літератури, періодичних видань, матеріалів судової та арбітражної практики.

Знання з даного курсу не лише допоможуть оволодіти навичками у вирішенні специфічних правових ситуацій, але й сприятимуть формуванню поваги до правових культур інших народів, затвердженню принципу захисту прав, набутих за кордоном, стимулюватимуть розвиток міжнародного цивільного обігу та інтеграції до нього України.

Оцінювання рівня знань студентів здійснюється протягом семестру за результатами поточного модульного контролю (ПМК) і підсумкового контролю знань (ПКЗ), формою якого є іспит.

У результаті вивчення навчальної дисципліни “Міжнародне приватне право” студенти повинні:

з н а т и  основні інститути, поняття та категорії міжнародного приватного права; основні положення закону України “Про міжнародне приватне право”; сучасний стан проблем науки МПП; підстави та межі застосування іноземного приватного права; особливості правового статусу іноземних осіб та їх майна в Україні; основи правового регулювання міжнародного обігу товарів, робіт, послуг та результатів інтелектуальної діяльності; особливості розв’язання колізії юрисдикцій та провадження у справах з іноземним елементом.

– у м і т и  правильно тлумачити та застосовувати колізійні та матеріальні норми МПП; здійснювати правовий аналіз фактичних обставин, що склалися у конкретних правовідносинах; самостійно працювати з нормативними джерелами; використовувати здобутки науки МПП.

 

 

 

2. Зміст

 

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

 

Поняття міжнародного приватного права

 

Підстави виникнення колізій між національним правом різних країн, що регулює приватні відносини. Проблема вибору належного до застосування права.

Предмет міжнародного приватного права (МПП). Поняття приватноправових відносин міжнародного характеру. Види іноземного елементу в приватноправових відносинах.

Методи МПП. Колізійно-правовий метод регулювання. Матеріально-правовий метод регулювання.

Система МПП як галузі права та навчальної дисципліни. Співвідношення МПП з іншими галузями національного права та міжнародним правом. Глобалізація світового господарства та зростання ролі міжнародного приватного права.

Історія науки МПП. Історичні та економічні засади виникнення МПП. Норми МПП у римському праві. Розвиток науки МПП у країнах Європи. Основні концепції МПП у вітчизняній науці.

 

 

Джерела (форми) міжнародного

приватного права

 

Поняття та види джерел МПП. Подвійний характер джерел МПП, їх співвідношення та взаємодія.

Міжнародні договори як джерела МПП. Договір як засіб уніфікації норм МПП. Значення універсальних та регіональних міжнародних договорів у сфері МПП. Багатосторонні та двосторонні договори про надання правової допомоги.

Внутрішнє (національне) законодавство як джерело МПП. Значення кодифікації норм внутрішнього права в галузі МПП, її види. Основні нормативні акти України, що містять норми МПП. Сфера застосування та структура Закону України “Про міжнародне приватне право”.

Поняття правового звичаю, його види. Значення звичаїв у регулюванні відносин міжнародної торгівлі, мореплавства та міжнародних розрахунків. Роль Міжнародної торгової палати в уніфікації звичаїв, правил та термінології. Правила Інкотермс.

Значення судової та арбітражної практики та доктрини у регулюванні відносин МПП.

Концепція lex mercatoria, її вплив на судову та арбітражну практику. Форми lex mercatoria. Сучасні тенденції розвитку джерел МПП.

Поняття та види уніфікації та гармонізації норм МПП. Значення членства України в Гаазькій конференції з МПП. Міжнародний інститут з уніфікації приватного права (УНІДРУА). Міжнародна торгова палата. Комісія ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

 

 

Загальні засади правозастосування

в міжнародному приватному праві

 

Поняття та структура колізійної норми. Інтерперсональні, інтертемпоральні та інтерлокальні колізії.

Загальна класифікація колізійних норм (імперативні, диспозитивні, альтернативні, кумулятивні). Класифікація колізійних норм за формою прив’язки (односторонні та двосторонні). Кумуляція та розщеплення колізійних прив’язок.

Основні формули прикріплення. Особистий закон фізичної особи. Особистий закон юридичної особи. Закон місцезнаходження майна. Автономія волі сторін. Закон місця завдання шкоди. Закон країни суду. Закон країни, з якою правовідносини пов’язані найтісніше. Закон продавця. Закон прапора.

Проблема кваліфікації колізійної норми. Основні теорії кваліфікації. Конфлікт кваліфікацій. Вирішення проблеми конфлікту кваліфікацій у національній доктрині МПП.

Застосування колізійних норм. Поняття зворотного відсилання та відсилання до права третьої країни.

Інститут “обходу закону” в колізійному аспекті.

Правила встановлення змісту та застосування іноземного права відповідно до Закону України “Про міжнародне приватне право”.

Інститут публічного порядку в МПП. Надімперативні норми закону суду та закону третьої держави.

Взаємність (матеріальна та формальна) і реторсії.

 

 

Суб’єкти міжнародного

приватного права

 

Фізичні особи як суб’єкти МПП. Поняття особистого закону фізичної особи та сфера його дії. Колізійні аспекти подвійного громадянства та безгромадянства фізичних осіб.
Особливості правового статусу іммігрантів, біженців та осіб, яким надано політичний притулок, у МПП. Приватноправові аспекти встановлення національного режиму для іноземців в Україні.

Особливості визнання іноземця обмежено дієздатним та недієздатним. Колізійні аспекти опіки та піклування. Оголошення іноземця безвісно відсутнім чи померлим та його наслідки в Україні й за кордоном.

Юридичні особи як суб’єкти МПП. Поняття “національність юридичної особи” та “особистий закон юридичної особи”. Критерії визначення особистого закону юридичної особи: місце заснування юридичної особи; місцезнаходження адміністративного центру юридичної особи; місце здійснення основної діяльності; критерій “контролю”.

Правове становище іноземних юридичних осіб в Україні. Організаційно-правові форми діяльності іноземних юридичних осіб в Україні. Представництва та філії.

Транснаціональні корпорації в МПП.

Особливості створення та діяльності офшорних компаній. Проблеми, пов’язані з правовим регулюванням господарської діяльності компаній, розташованих в офшорних зонах.

Міжнародні юридичні особи.

Держава як суб’єкт МПП. Особливості правового статусу держави в МПП. Характеристика міжнародних приватних правовідносин, учасницею яких є держава.

Поняття “імунітет держави” в МПП. Теорії абсолютного, функціонального та обмеженого імунітету, їх вплив на формування національного законодавства про імунітет іноземних держав.

Види імунітету держав у МПП. Юрисдикційний імунітет іноземної держави. Імунітет від попередніх заходів по забезпеченню позова. Імунітет держави від примусового виконання іноземного судового (арбітражного) рішення. Імунітет держави від застосування норм іноземного права. Імунітет правочинів держави. Імунітет власності держави.

Міжнародні договори щодо імунітету держав. Норми про імунітет іноземної держави в законодавстві України.

 

 

 

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

 

 

Право власності в міжнародному

приватному праві

 

Особливості правового регулювання відносин власності в МПП. Колізійні питання права власності. Закон місцезна-
ходження майна як основний колізійний принцип у сфері майнових правовідносин у МПП. Виникнення та припинення права власності та інших речових прав у МПП.

Колізійні питання права власності та інших речових прав на рухоме майно, що перебуває в дорозі.

Правове регулювання іноземних інвестицій у МПП. Правовий режим діяльності іноземних інвесторів в Україні. Гарантії майнових прав іноземних інвесторів в угодах СОТ.

Правове становище об’єктів права власності України за кордоном. Колізійні аспекти повернення національної культурної спадщини.

 

Інтелектуальна власність

у міжнародному приватному праві

 

Поняття виключних прав на результати творчої діяльності за участю іноземного елементу. Територіальний характер інтелектуальної власності та особливості її регулювання у МПП. Стокгольмська конвенція Всесвітньої організації інтелектуальної власності 1967 р.

Міжнародно-правова охорона авторських прав. Уніфікація авторського права. Основні міжнародні угоди щодо охорони авторських та суміжних прав.

Поняття промислової власності з іноземним елементом. Промислова власність та її міжнародна охорона. Міжнародне співробітництво та закордонне патентування прав на об’єкти промислової власності. Паризька угода про охорону промислової власності 1883 р.

Угода СОТ щодо торговельних аспектів прав інтелектуальної власності.

 

 

Правочини та зобов’язання

в міжнародному приватному праві

 

Поняття та види правочинів з іноземним елементом. Форма та зміст правочину. Сфера дії права, що застосовується до правочину.

Особливості колізійного регулювання договірних зобов’язань у МПП. Колізійні прив’язки, що застосовуються до договірних зобов’язань з іноземним елементом. Автономія волі сторін у колізійному праві України.

Уніфікація правового регулювання в галузі міжнародних комерційних угод.

Договір міжнародної купівлі-продажу товарів. Колізійно-правове регулювання міжнародних договорів купівлі-продажу товарів. Віденська конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів.

Загальна характеристика угод СОТ щодо міжнародної торгівлі.

Договір міжнародного перевезення вантажу, пасажирів та багажу. Поняття міжнародних перевезень. Міжнародні транспортні організації та їх роль в уніфікації законодавства про міжнародні перевезення.

Міжнародні морські перевезення. Колізійні норми кодексу торговельного мореплавства України. Типові форми чартерів. Коносамент та його юридичне значення. Брюссельська конвенція про уніфікацію деяких правил про коносамент 1924 р. (в ред.1968 р.). Конвенція ООН про морське перевезення вантажів 1978 р. Міжнародна морська організація (ІМО).

Міжнародні залізничні перевезення. Угода про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ) 1980 р. Угода про міжнародне залізничне сполучення (СМГС) 1951 р. (в ред. 1992 р.). Межі відповідальності залізниць внаслідок псування чи втрати вантажу.

Міжнародні автомобільні перевезення. Конвенція про договори міжнародного дорожного перевезення вантажів (КДПВ) 1956 р. Митна конвенція про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП від 14 листоп. 1975 p. Відповідальність автоперевізника за втрату вантажу.

Міжнародні повітряні перевезення. Монреальська конвенція про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень від 28 трав. 1999 р. Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО). Відповідальність авіаперевізника перед пасажирами та вантажовідправниками за невиконання умов договору.

Міжнародні річкові перевезення. Будапештська конвенція про договір перевезення вантажів внутрішніми водними шляхами від 22 черв. 2001 р.

Міжнародні змішані перевезення. Конвенція ООН про міжнародні змішані перевезення вантажів від 24 трав. 1980 р. Правовий режим оператора міжнародного змішаного перевезення.

Позадоговірні зобов’язання в МПП. Види позадоговірних зобов’язань, ускладнених іноземним елементом, та колізійні підходи до їх регулювання. Сфера дії права, що підлягає застосуванню до зобов’язань, які виникли внаслідок завдання шкоди.

Особливості колізійного регулювання відшкодування моральної шкоди.

Особливості колізійного регулювання відшкодування шкоди, завданої іноземною державою.

Роль міжнародних угод у колізійно-правовому регулюванні зобов’язань із завдання шкоди. Гаазька конвенція 1973 р. про право, що застосовується до відповідальності виготівника. Регламент ЄС 2007 р. про право, що застосовується до деліктних зобов’язань.

Представництво, довіреність та позовна давність у МПП.

 

 

Трудові відносини в міжнародному

приватному праві

 

Загальна характеристика трудових відносин у МПП.

Колізійне регулювання міжнародних трудових відносин. Принцип автономії волі; закон місця укладення договору; закон місця виконання трудової функції.

Міжнародно-правове регулювання праці. Роль конвенцій Міжнародної організації праці (МОП). Європейська конвенція 1977 р. про правовий статус трудящіх мігрантів.

Працевлаштування іноземців в Україні. Принцип національного режиму в галузі трудових відносин. Дозвільний порядок працевлаштування іноземців в Україні.

Трудові права українських громадян за кордоном. Праця громадян України за контрактом з іноземним роботодавцем. Праця громадян України за кордоном за контрактом з українським роботодавцем. Ліцензування діяльності, пов’язаної із працевлаштуванням громадян України за кордоном.

Правове регулювання праці співробітників міжнародних та міжурядових організацій.

 

 

Шлюбно-сімейні відносини

в міжнародному приватному праві

 

Особливості правового регулювання шлюбно-сімейних відносин у праві різних держав.

Колізійне регулювання укладання та розірвання шлюбу в МПП. Колізійні норми Сімейного кодексу України. Колізійні норми двосторонніх та багатосторонніх угод про правову допомогу в цивільних, сімейних та кримінальних справах.

Майнові відносини подружжя в МПП. Спільний особистий закон подружжя.

Міжнародне усиновлення та його наслідки. Законодавство України в галузі усиновлення дітей громадян України іноземцями. Європейська конвенція 1967 р. про усиновлення дітей. Функції консульських установ України за кордоном у галузі усиновлення та опіки й піклування. Приєднання України до Нью-Йоркської конвенції 1956 р. про стягнення аліментів за кордоном.

Аліментні зобов’язання в МПП. Порядок стягнення аліментів з батьків, що виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

 

 

Спадкові відносини в міжнародному

приватному праві

 

Основні колізії у спадкуванні за МПП. Колізійні норми спадкового права в законодавстві України.

Міжнародно-правове регулювання спадкових відносин. Вашингтонська конвенція 1973 р. про одноманітний закон про форму міжнародного заповіту. Європейська конвенція 1972 р. про встановлення правил реєстрації заповітів.

Спадкові права іноземців в Україні. Принцип національного режиму. Особливості спадкування рухомого та нерухомого майна.

Спадкові права українських громадян за кордоном. Принцип взаємності. Роль консульських установ України за кордоном у сфері захисту спадкових прав громадян України.

Правовий режим відумерлої спадщини у міжнародному приватному праві.

 

 

Міжнародний цивільний процес

 

Поняття міжнародного цивільного процесу. Джерела правового регулювання цивільних процесуальних відносин з іноземним елементом.

Правове становище іноземних осіб у цивільному процесі. Принцип національного режиму. Судовий імунітет іноземної держави. Особливості процесуального становища дипломатичних, консульських та інших офіційних представництв іноземних держав.

Підсудність цивільних справ за участю іноземних осіб. Основні системи визначення міжнародної підсудності. Виключна та альтернативна підсудність цивільних справ за Законом України “Про міжнародне приватне право”. Пророгаційні та дерогаційні угоди.

Провадження у справі за участю іноземної особи. Міжнародна правова допомога та її види. Виконання іноземних судових доручень. Вручення судових та позасудових документів особам, що знаходяться за кордоном.

Легалізація документів. Гаазька конвенція 1961 р. про скасування вимог легалізації іноземних офіційних документів. Проставляння апостилю.

Визнання та виконання іноземних судових рішень. Екзекватура. Вимога взаємності як умова виконання рішення. Процесуальні форми та порядок приведення до виконання іноземного судового рішення за законодавством України. Підстави відмови у визнанні та виконанні іноземного судового рішення. 

 

 

Міжнародний комерційний арбітраж

 

Поняття і види міжнародного комерційного арбітражу. Випадковий та інституційний Закон України “Про міжнародний комерційний арбітраж” від 24.02.1994 р.

Міжнародно-договірна уніфікація комерційного арбітражу. Міжнародні центри комерційного арбітражу. Європейська конвенція про зовнішньоторговельний арбітраж 1961 р. Київська угода про порядок вирішення спорів, пов’язаних із здійсненням господарської діяльності, держав – учасників СНД від 20 берез. 1992 р.

Міжнародні регламенти, типовий закон про міжнародний комерційний арбітраж юнсітрал. Регламент Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торговій промисловій палаті України від 17.04.2007 р.

Арбітражна угода. Арбітражне застереження. Третейський запис та компетенція міжнародного комерційного арбітражу.

Арбітражні рішення, порядок їх виконання. Нью-Йоркська конвенція про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень. Підстави для відмови у визнанні та виконанні іноземних арбітражних рішень.

 

3. НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

ТА ЛІТЕРАТУРА

 

Про міжнародне приватне право: Закон України від 23.06.2005 р. // Офіц. вісн. України. – 2005. – № 29. – Ст. 1694; Відом. Верхов. Ради України. – 2005. – № 32. – Ст. 422.

Про міжнародні договори України: Закон України від 29.06.2004 // Там же. – 2004. – № 35. – Ст. 2317; Там же. – 2004. – № 50. – Ст. 540.

Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16.06.1999 р. зі змін. та доп. // 1991. – Відом. Верхов. Ради УРСР. – № 29.– Ст. 327.

Про режим іноземного інвестування: Закон України від 19.03.1996 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – № 19. – Ст. 80.

Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства: Закон України від 04.02.1994 р. // Там же. – 1994. – № 23. – Ст. 161.

Про біженців: Закон України від 21.06.2001 р. // Там же. – 2001. – № 47. – Ст. 250.

Про міжнародний комерційний арбітраж: Закон України від 24.02.1994 р. // Там же. – 1994. – № 25. – Ст. 198.

Про імміграцію: Закон України від 07.06.2001 р. // Там же. – 2001. – № 41. – Ст. 197.

Європейська конвенція про громадянство від 06.11.1997 р. // Там же. – 2006. – № 45. – Ст. 437.

Конвенція про розв’язання івестиційних спорів між державами та іноземними особами від 18.05.1965, ратифікована Україною 16.03.2000 р. // Там же. – 2000. – № 21. – Ст. 161.

Угода між Урядом України та Урядом Королівства Марокко про заохочення та взаємний захист інвестицій від 24.12.2001 р., ратифікована Україною 11.07.2002 р. // Там же. – 2002. – № 41. – Ст. 296.

Договір між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах від 24.05.1993 р. // Офіц. вісн. України. – 2006. – № 47. – Ст. 3169.

Статут Міжнародної Організації Праці [електронний ресурс] режим доступу: http:zakon.rada.gov.ua/cgi–big/laws/main.cgi?nreg=993_154

Міжнародне приватне право: Навч. посіб. / За ред. В.М. Гайворонського, В.П. Жушмана. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 368 с.

Міжнародне приватне право: науково-практичний коментар Закону України / А.С. Довгерт, В.І. Кисіль, О.Ю. Серьогін та ін. / За ред. А.С. Довгерта. – Х.: Одіссей, 2008. – 352 c.

Мережко А.А. Наука международного частного права: история и современность. – К.: Таксон, 2006. – 356 с.

Мережко А.А. Транснациональное торговое право (lex mercaoria). – К.: Таксон, 2002. – 464 с.

Фединяк Г.С. Порівняльний метод і порівняльне правознавство у сфері міжнародного приватного права // Право України. – 2002. – № 7. – С. 107–110.

Кисіль В.І. Міжнародне приватне право: питання кодифікації. – К.: Україна, 2000. – 273 с.

Кисіль B.I. Зворотнє відсилання в міжнародному приватному праві // Актуальні пробл. міжнар. відносин. – 1999. – Вип. 13.-Ч. 1. – C. 91–99.

Кисіль В.І. Механізми колізійного регулювання в сучасному міжнародному приватному праві: Автореф… д-ра. юрид. наук. – К. 2001. – 27 c.

Балдинюк В.В. Питання обходу закону в кодифікаційних актах з міжнародного приватного права // Підприємництво, госп-во і право. – 2007, трав. – С. 28–30.

Юлдашев О.Х. Міжнародне приватне право: теоретичні та прикладні аспекти. – К.: МАУП. – 2004. – 576 с.

Чорнолуцький Р.В. Регулювання приватноправових відносин щодо участі іноземних осіб у судових інстанціях України // Актуальні пробл. політики: 3б. наук. пр. / Голов. ред. С.В. Ківалов; заст. голов. ред. Л.І. Кормич. – О.: Юрид. літ., 2002. – Вип. 13-14. – С. 281 – 286.

Якубовська Н.О. Актуальні проблеми діяльності багатонаціональних компаній в Україні // Держава і право: 3б. наук. пр. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – 2003. – Вип. 21. – С. 586–591.

Щокіна О.О. Правовий звичай міжнародної торгівлі як джерело міжнародного приватного права: Дис… канд. юрид. наук: 12.00.03. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2006.

Покрещук О.О. Правове регулювання міжнародної торгівлі у контексті норм і правил ГАТТ/СОТ. – К.: Зовнішня торгівля, 2003. – 511 с.

Комаров В.В. Международный коммерческий арбитраж. – Х.: Основа, 1995. – 301 с.

Комаров В.В. О международной подсудности споров между субъектами внешнеэкономической деятельности // Бизнес информ. – 1994. – № 4.

Международный коммерческий арбитраж в Украине. Законодательство и практика: Науч. практ. изд. / Под ред. И. Г. Побирченко. – М.: Ін Юре, 2000. – 973 с.