МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ярослава мудрого

 

 

 

 

 

 

 

 

 

завдання

до практичних занять
та контрольних робіт

з навчальної дисципліни

“Земельне право україни”

 

для студентів V курсу

 

заочного факультету

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків

2009

 

 

Завдання до практичних занять та контрольних робіт з навчальної дисципліни “Земельне право України” для студентів V курсу заочного факультету / Уклад.: М.В. Шульга, А.К. Соколова, Г.В. Анісімова та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2009. – 20 с.

 

 

 

 

 

 

 

Укладачі:    М.В. Шульга (загальні положення),

                        А.К. Соколова (практичні заняття, тема 2),

                        Г.В. Анісімова (практичні заняття, тема 1;

список нормативно-правових актів та літератури),

                        Л.В. Лейба (завдання до контрольних робіт,

варіант 1, 6),

                        В.Л. Бредіхіна (завдання до контрольних робіт,

варіант 2),

                        Т.В. Григор’єва (завдання до контрольних

робіт, варіант 3),

                        М.К. Черкашина (завдання до контрольних

робіт, варіант 4),

                        О.С. Лисанець (завдання до контрольних робіт,

варіант 5)

 

 

 

 

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою
академії (протокол №
3 від 03.06.2009 р.)

 

 

ЗМІСТ

 

Загальні положення………………………………………..

 3

Практичні заняття…………………………………………

 6

Завдання до контрольних робіт…………………………..

 8

Список нормативно-правових актів та літератури……...

15

 

 

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Відповідно до навчального плану Академії курс “Земельне право України” студенти заочного факультету вивчають у 9 семестрі, по закінченні якого складають іспит.

Контрольна робота з земельного права – одна з найбільш ефективних і результативних форм самостійної роботи студентів, яка має на меті поглиблене вивчення та засвоєння теоретичного матеріалу, чинного земельного законодавства та практики його застосування, сприяє набуттю необхідного для майбутньої діяльності досвіду тлумачення та застосування чинних земельно-правових норм, прийняттю конкретних рішень у сфері земельних відносин, поглибленій підготовці до іспиту з цієї дисципліни.

Контрольну роботу слід виконувати власноручно, письмово за одним із наведених варіантів. Студенти, прізвища яких починаються з літер “А” – “Д”, виконують варіант І, “Е” – “К” – ІІ, “Л” – “П” – ІІІ, “Р” – “Т” – ІV, “У” – “Ч” – V, “Ш” – “Я” – VІ. Умови завдання відповідного варіанта обов’язково слід записувати. Обсяг виконаної роботи має бути не менше 18 сторінок учнівського зошита. Ідентичні контрольні роботи та роботи студентів, що виконані в комп’ютерному варіанті, не зараховуються.

При вирішенні контрольних завдань студенти повинні дати повні та обґрунтовані відповіді на всі запитання, зробити мотивовані висновки на підставі аналізу конкретних статей і пунктів відповідних нормативно-правових актів, посилаючись при цьому на норми чинного законодавства. Не допускається механічне переписування тексту з першоджерел, застосування нормативних актів, які втратили чинність. Слід мати на увазі, що система законодавства перебуває в постійному розвитку і вдосконалюється, тому студенти повинні уважно стежити за поточними змінами законодавства, знайомитися з новою монографічною та іншою тематичною літературою. Додаткові рекомендації щодо нового законодавства і практики його застосування надаватимуться студентам на установчих та оглядових лекціях.

У разі виникнення питань при написанні контрольної роботи можна звертатися на кафедру екологічного права України (ауд. 19) для отримання методичної допомоги.

Під час сесії студенти зобов’язані взяти участь у практичних заняттях (4 год.) за тематикою, зазначеною в розділі “Практичні заняття”.

При підготовці до практичних занять та написанні контрольних робіт, незалежно від варіанта завдань, студентам рекомендується користуватися наступними нормативними актами та літературою:

Конституція України від 28.06.1996 р.

Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України від 25.06.1991 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР. – 1991. – № 41. – Ст. 546.

Про екологічну мережу України: Закон України від 24.06.2004 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2004.– № 45. – Ст. 502.

Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки (з дод. 1-8): Закон України № 1989-III від 21.09.2000 р. // Там же. – 2000. – № 47. – Ст. 405.

Про затвердження Положення про Державний комітет України із земельних ресурсів: Постанова Кабінету Міністрів України № 224 від 19.03.2008 р. // Офіц. вісн. України. – 2008. – № 23. – Ст. 698.

Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля: Постанова Пленуму Верховного Суду України № 17 від 10.12.2004 р. // Вісн. Верхов. Суду України. – 2005. – № 1 (53). – С. 9.

Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ: Постанова Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.2004 р. // Там же. – 2004. – № 6. – С. 22.

Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про охорону навколишнього природного середовища: Роз’яснення Президії Вищого арбітражного суду України № 02-05/744 від 27.06.2001 р. // Вісн. госп. судочинства. – 2001. – № 4. – С. 92.

Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із захистом права власності на землю і землекористування: Роз’яснення Вищого арбітражного суду України від 27.06.2001 р. зі змінами, внесеними від 31.05.2002 р. // Вісн. госп. судочинства. – 2001. – № 3. – С. 80.

Земельне право України: Підруч. / М.В.Шульга, Г.В. Анісімова, Н.О.Багай, А.П. Гетьман та ін.; за ред. М.В.Шульги. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 368 с.

Земельне право України: Підруч. / За ред. О.О. Погрібного та І.І.Каракаша. – Вид. 2-е, переробл. і допов. – К.: Істина, 2009. – 600 с.

Земельне право України: Підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл. / В.І.Семчик, П.Ф.Кулинич, М.В.Шульга. – К.: Ін Юре, 2008. – 600 с.

Андрейцев В.І. Земельне право і законодавство суверенної України: Актуальні проблеми практичної теорії. – 2-е вид., виправл. – К. : Знання, 2007. – 445 с.

Вівчаренко О.А., Ковальський Д.В., Панькова Л.О. Земельні ділянки: законодавство, роз’яснення, судова практика // Бюл. законодавства і юрид. практики України. – 2008. – № 12. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 416 с.

Землі сільськогосподарського призначення: права громадян України: Наук.-навч. посіб. // За ред. Н.І. Титової. – Л.: ПАІС, 2005. – 368 с.

Мірошниченко А.М., Марусенко Р.І. Науково-практичний коментар Земельного кодексу України. – К.: Правова єдність, 2009. – 496 с.

 

         

ПРАКТИЧНІ ЗАНЯТТЯ

 

Тема 1: Нормативно-правове забезпечення земельної реформи

 

(колоквіум)

 

1.      Конституційні засади регулювання земельних відносин в Україні.

2.      Земельний кодекс – основа земельного законодавства України.

3.      Спеціальні закони як форма правового забезпечення земельної реформи.

4.      Підзаконні акти в системі земельного законодавства.

5.      Судова практика як засіб реалізації земельного законодавства.

6.      Орган управління в галузі використання та охорони земель, а також інші суб’єкти земельної реформи.

 

 

Тема 2: Права на землю

 

Завдання

 

1. До сільської ради звернувся гр. Р. із заявою про приватизацію двох земельних ділянок: 1) присадибної земельної ділянки площею 0,2 га, що раніше була в нього в користуванні; 2) для сінокосіння та випасання худоби площею 0,10 га, якою він користується протягом 15 р.

Яке рішення повинна прийняти сільська рада? Визначте підстави і порядок виникнення права власності для громадян.

 

2. Фермер П. звернувся із заявою до райдержадміністрації про передачу йому в оренду 0,5 га земель водного фонду, на яких розташовано озеро, для рибогосподарських потреб. Однак фермер отримав відмову, яка обґрунтовувалася тим, що згідно з чинним законодавством вказані землі та озеро повинні надаватися виключно у власність.

Проведіть правовий аналіз рішення райдержадміністрації.

Охарактеризуйте правовий режим оренди земель.

 

3. При купівлі-продажу для садівництва земельної ділянки новий власник К. погодився з наявністю встановленого земельного сервітуту щодо його ділянки. Однак через півроку став перешкоджати здійсненню сервітуту, який полягав у праві сусіднього власника П. на забір води з природної водойми, розташованої на земельній ділянці К. Свої дії К. пояснив незручностями, що виникли в нього у зв’язку зі здійсненням сервітуту (ранній або дуже пізній час забору води, що заважає відпочинку його родини). Тому К. звернувся до суду з вимогою припинити дію сервітуту.

Вирішіть справу. Дайте характеристику інституту сервітутного права.

 

4. Громадянка С. звернулася за консультацією до юриста з наступного питання. Житловий будинок, розташований на земельній ділянці, належить їй на праві приватної власності (як і земельна ділянка). Представники оптової організації повідомили її про те, що земельна ділянка підлягає вилученню, оскільки на ній повинні бути розташовані під’їзні шляхи до складів оптової організації, що знаходиться поряд. А вилучення земельної ділянки, що їй належить, буде здійснюватися за відповідну плату.

Чи є дії представників оптової організації законними? Назвіть підстави припинення права приватної власності на землю. Визначте суб’єктів відчуження земельних ділянок для суспільних потреб і з мотивів суспільної необхідності.

 

 

 


ЗАВДАННЯ ДО КОНТРОЛЬНИХ

РОБІТ

 

В а р і а н т  І

 

1. У 2003 р. гр. П., що проживає у місті, звернулася до міської ради із заявою про безоплатну приватизацію земельної ділянки розміром 0,3 га, якою вона користується протягом 15-ти років, отримавши у спадщину від своїх батьків житловий будинок.

У процесі попереднього розгляду справи з’ясувалося, що згідно з планом земельної ділянки, за даними бюро технічної інвентаризації, за нею закріплено лише 0,15 га. На прийомі працівник ради відмовив громадянці у безоплатній приватизації та рекомендував їй приватизувати земельну ділянку шляхом викупу.

Громадянка П. звернулася з позовом до суду.

Визначте коло суспільних відносин та вирішіть справу.

Які підстави та  порядок безоплатної приватизації земельних ділянок?

 

2. Адміністрація лікувально-оздоровчого санаторію, що знаходиться на березі Чорного моря, на прохання відпочиваючих, які мають особистий автомобільний транспорт, дозволила спорудити  автомобільну стоянку в межах прибережної смуги моря. Державний інспектор з контролю за використанням і охороною земель з огляду на виявлене порушення земельного законодавства зафіксував це правопорушення та передав матеріали перевірки до прокуратури.

Визначте категорію земель, які згадуються в завданні, та охарактеризуйте їх правовий режим.

Вирішіть справу.

 

3. До суду з позовом звернулося ТОВ “Завод Універсал” – власник земельної ділянки, через територію якого пролягають лінії електропередачі, що належать ТОВ “Київенерго”. На думку позивача, земельна ділянка обтяжена сервітутом відповідача, якому належать і яким експлуатуються ці лінії електропередачі. Однак укладати договір про встановлення сервітуту відповідач відмовився. Разом з тим позивач вказує на неможливість реалізувати право власності в повному обсязі, зокрема щодо частини земельної ділянки, де встановлена охоронна зона ліній електропередачі.

Позивач наполягає на отриманні відповідної плати за обтяження земельної ділянки.

Дайте правову оцінку заявленим вимогам позивача.

Охарактеризуйте інститут сервітутного права.

 

 

В а р і а н т  ІІ

 

1. Для будівництва й обслуговування житлового будинку в с. Верхівка гр. К. було виділено земельну ділянку площею 0,2 га, де він і збудував будинок. Через дорогу знаходиться земельна ділянка площею 0,05 га, яку сільрада надала йому в користування для городництва. На другій ділянці гр. К. почав будувати ще один житловий будинок і заклав сад. Згодом він звернувся до сільради із заявою про приватизацію другої земельної ділянки.

Рада відмовила громадянинові та рекомендувала привести зазначену ділянку до первісного стану.

Вирішіть справу.

Визначте правовий режим земельних ділянок, наданих для городництва та для будівництва і обслуговування житлового будинку.

 

2. Громадянин Ф. має у власності гараж. Для того, щоб дійти до свого гаражу, він кожен раз повинен проходити через земельну ділянку, що належить на праві власності гр. Я., який проти, щоб Ф. користувався його земельною ділянкою.

Визначте коло суспільних відносин та охарактеризуйте правовий режим представленої в задачі земельної ділянки.

Вирішіть справу. 

 

3. Міська рада прийняла рішення про відведення земельної ділянки в зеленій зоні міста під будівництво гаражно-будівельному кооперативу “Шлях”. Кооператив розпочав вирубку дерев, будівництво під’їзних шляхів, завезення необхідних будівельних матеріалів.

Група громадян звернулася до суду, вимагаючи зупинення будівництва і скасування рішення ради про відведення земельної ділянки. Позивачі посилались на те, що населення не було завчасно поінформовано про забудову, не врахована громадська думка, відсутній висновок екологічної експертизи.

Визначте підстави і порядок виникнення права приватної власності.

Яке рішення повинен прийняти суд?

 

 

В а р і а н т  ІІІ

 

1. Громадянину Росії А. після смерті матері, яка була громадянкою України, за заповітом переходить у власність дім у селі та земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства. Нотаріус відмовила гр. А. у видачі свідоцтва про спадщину на вказану земельну ділянку, пояснюючи тим, що іноземні громадяни не можуть бути власниками цієї земельної ділянки відповідно до чинного земельного законодавства.  Його дружина, громадянка України, досить часто перебуває в Україні, отже, продавати земельну ділянку подружжя не має бажання. За порадою вони звернулися до юриста.

Проаналізуйте дії нотаріуса. Надайте гр. А. та його дружині юридичну консультацію з цього питання.

Визначте правовий режим земель сільськогосподарського призначення.

 

2. Рішенням адміністрації м. Харкова юридичній особі у приватну власність була надана земельна ділянка лісогосподарського призначення площею 6,5 га для будівництва ферми по відгодівлі худоби. Однак через деякий час, змінивши своє рішення, юридична особа розпочала будівництво промислового цеху. Державний інспектор з контролю за використанням і охороною земель зафіксував порушення земельного законодавства та передав матеріали перевірки до прокуратури.

Вирішіть справу.

З’ясуйте правовий режим зазначеної в завданні земельної ділянки.

3. Громадянці Н. для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель було виділено земельну ділянку площею 0,2 га. Через дорогу від її садиби розташована земельна ділянка розміром 0,05 га. Цю земельну ділянку сільська рада надала їй у користування для ведення городництва. Пізніше гр. Н. звернулася до сільської ради із заявою про приватизацію зазначених ділянок на підставі ст. 121 ЗК України, згідно з якою в селах для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд надаються земельні ділянки не більше 0,25 га.

Визначте підстави та порядок виникнення права приватної власності для фізичних осіб.

Дайте характеристику правовому режиму зазначених у завданні земельних ділянок.

 

 

В а р і а н т  ІV

 

1. Фермер В. орендував у селі земельну ділянку для вирощування сільськогосподарської продукції. Згодом він вирішив змінити цільове призначення земельної ділянки і самовільно почав будувати штучну водойму з метою відпочинку та розведення риби для задоволення власних потреб і потреб фермерського господарства. Голова сільської ради надіслав фермеру письмове застереження з вимогою привести земельну ділянку у відповідність до норм чинного законодавства. Фермер В. звернувся до суду з позовом про порушення його земельних прав з боку голови сільської ради.

Визначте коло прав і обов’язків користувачів земельних ділянок.

Чи правомірні дії фермера?

Вирішіть справу.

 

2. До місцевої ради звернувся гр. К. з  клопотанням про безоплатну передачу йому у власність земельної ділянки площею 0,1 га для спорудження гаража. Міська рада відмовила в наданні земельної ділянки, мотивуючи тим, що зазначену ділянку можна придбати лише за договором купівлі-продажу. Вважаючи рішення незаконним, гр. К. самостійно почав будівництво гаража на цій земельній ділянці.

Вирішіть справу.

Визначте підстави виникнення права приватної власності для громадян.

 

3. ТОВ “Сокіл” за результатами аукціону було надано земельну ділянку для будівництва адміністративно-торговельного комплексу на умовах оренди на період будівництва. Орендар по договору суборенди передав частину земельної ділянки в користування Фонду “Орієнтир” для розміщення тимчасового складу. Представник Держземінспекції звернувся до суду з позовом про розірвання договору оренди і вилучення земельної ділянки у зв’язку з її нецільовим використанням.

Вирішіть справу.

Охарактеризуйте інститут орендного землекористування.

 

 

В а р і а н т  V

 

1. За рішенням сільської ради у декількох фермерських господарств для будівництва туристичного комплексу було вилучено 10 га орних земель, основу яких складають чорноземні ґрунти. Власники земельних ділянок звернулися до суду зі скаргою на дії ради, мотивуючи тим, що вилучення земель попередньо не було узгоджено з ними та не вирішено питання щодо відшкодування відповідних збитків.

Чи правомірні дії сільської ради?

Які підстави і порядок вилучення земель для суспільних та інших потреб?

Надайте характеристику правового режиму використання та охорони земель сільськогосподарського призначення.

 

2. Згідно з договором купівлі-продажу гр. Д. у 2002 р. набула у власність житловий будинок, який розташований на земельній ділянці загальною площею 700 кв.м, що раніше був переданий на праві постійного користування колишньому власнику А. (у 1953 р.). Здійснюючи господарську діяльність, колишній власник побудував господарські будівлі, частина з яких розташована поза межами його земельної ділянки, внаслідок чого фактична площа присадибної земельної ділянки складала 764 кв.м.

Чи має право гр. Д. приватизувати земельну ділянку площей 764 кв.м, що фактично склалась?

Назвіть суб’єктів постійного землекористування відповідно до Земельного кодексу України. Які документи посвідчують права на земельну ділянку?

 

3. Прокурор звернувся до суду з позовом про визнання недійсним рішення районної державної адміністрації щодо переведення лісових земель у нелісові в інтересах акціонерного товариства “Аякс”, оскільки зазначене рішення прийнято без проведення державної екологічної експертизи.

Відповідач із позовом не погодився, посилаючись на те, що при переведенні лісових земель у нелісові для їх подальшого використання, не пов’язаного з веденням лісового господарства, висновки екологічної експертизи для прийняття такого рішення не обов’язкові.

Який порядок переведення земель з однієї категорії в іншу?

Вирішіть справу.

Дайте характеристику правовому режиму земель лісогосподарського призначення.

 

 

В а р і а н т  VI

 

1. Спільне підприємство “Віста”, утворене за участю громадян Італії, орендувало земельну ділянку в межах міста з метою будівництва фармацевтичної фабрики на території України. Після того, як будівництво було закінчено і узгоджені питання щодо отримання права власності на майно, підприємство звернулося до міської ради з клопотанням про безоплатну приватизацію відповідної земельної ділянки. Міська рада відмовила в безоплатній приватизації земельної ділянки і запропонувала підприємству взяти участь у земельному аукціоні.

Який порядок і підстави набуття права власності на землю для іноземних громадян, іноземних юридичних осіб та юридичних осіб України, заснованих за участю іноземних громадян?

Вирішіть справу.

 

2. До міської ради звернувся голова фермерського господарства  з проханням надати в оренду землі державної власності за межами міста. Рада задовольнила прохання голови фермерського господарства, а при укладанні договору була досягнута домовленість про складання орендної плати у грошовій та натуральній формі.

Дайте правову оцінку рішенню міської ради.

Визначте особливості правового регулювання використання земельних ділянок на умовах оренди.

 

3. Громадянин С. купив у гр. П. земельну ділянку площею 0,12 га для індивідуального житлового будівництва. Земельна ділянка розташована на березі озера. Громадянин побудував житловий будинок і встановив залізобетонний паркан, який відділяв його земельну ділянку. Паркан був встановлений  до урізу води, що перешкоджало прохід до озера громадянам, які відпочивають. Крім того, мешканці селища були позбавлені можливості прогону худоби на водопій. При огляді земельної ділянки державним інспектором з’ясувалося, що: а) дозвіл на будівництво залізобетонного паркану отримано не було; б) дерева на березі озера зрубані.

Які порушення були допущені гр. С.?

Які санкції можуть бути застосовані до порушника?

Визначте правовий режим земель водного фонду.

 


СПИСОК НОРМАТИВНО-ПРАВИХ АКТІВ
ТА ЛІТЕРАТУРИ

 

Земельний кодекс України № 2768-ІІІ від 25.10.2001 р. (зі змін. та допов.) // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 46. – Ст. 2038.

Водний кодекс України № 213/95-ВР від 06.06.1995 р. (зі змін. та допов.) // Відом. Верхов. Ради України. 1995. № 24. Ст. 214.

Кодекс України про надра (з наступ. змін. та допов.) № 132/94-ВР // Там же. – 1994. – № 36. – Ст. 340.

Лісовий кодекс України № 3852-ХІІ від 21.01.1994 р. (зі змін. та допов.) у н/ред. від 08.02.2006 р. // Там же. – 1994. – № 17. – Ст. 99.

Про природно-заповідний фонд України: Закон України № 2456-ХІІ від 16.06.1992 р. (зі змін. та допов.) // Там же. – 1992. – № 34. – Ст. 502.

Про оренду землі: Закон України від 06.10.1998 р. у ред. від 05.11. 2003 р.  № 1211-ІV// Офіц. вісн. України. – 2003. – №  44. – Ст. 2288.

Про захист конституційних прав громадян на землю: Закон України № 2375-ІV від 20.01. 2005 р. // Там же. – 2005. – № 4. – Ст. 195.

Про оцінку земель: Закон України № 1378-IV від 11.12.2003 р. (зі змін. та допов.) // Відом. Верхов. Ради України. – 2004. – № 15. – Ст. 229.

Про плату за землю: Закон України № 2535-ХІІ від 03.07.1992 р. (з наступ. змін. та допов.) // Там же. – 1992. – № 38. – Ст. 560.

Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв): Закон України № 899-IV від 05.06. 2003 р. // Там же. – 2003. – № 38. – Ст. 314.

Про особисте селянське господарство: Закон України № 742-ІV від 15.05. 2003 р. (зі змін. та допов.) // Офіц. вісн. України. – 2003. –  № 23. – Ст. 1014.

Про фермерське господарство: Закон України № 973-ІV від 19.06.2003 р. (зі змін. та допов.) // Там же. – 2003. – № 29. – Ст. 1430.

Про меліорацію земель: Закон України № 1389-ХІV від 14.01.2000 р. (зі змін. та допов.) // Офіц. вісн. України. –2000. – № 6. – Ст. 2000.

Про державний контроль за використанням та охороною земель: Закон України № 963-ІV від 19.06. 2003 р. // Там же. – 2003. – № 29. – Ст. 1432.

Про охорону земель: Закон України № 962-ІV від 19.06.2003 р. (зі змін. та допов.) // Там же. –2003.– № 29. – Ст. 1431.

Про землеустрій: Закон України № 858-ІV від 22.05.2003 р. // Там же . – 2003. – № 25. – Ст. 1178.

Про іпотеку: Закон України № 898-ІV від 05.06.2003 р. (зі змін. та допов.) // Там же. – 2003. – № 28. –Ст. 1362.

Про розмежування земель державної і комунальної власності: Закон України № 1457-ІV від 05.02.2004 р. // Там же. – 2004. – № 28. – ч. 1. – Ст. 1849.

Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень: Закон України № 1952-ІV від 01.07.2004 р. (зі змін. та допов.) // Там же. – 2004. – № 30. – Ст. 1993.

Цивільний кодекс України № 435-ІV від 16.01. 2003 р. (у ред. від 09.01.2009 р.) // Відом. Верхов. Ради України. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

Про планування і забудову територій: Закон України № 1699-ІІІ від 20.04.2000 р. (зі змін. та допов.) // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 20. – Ст. 813.

Про благоустрій населених пунктів: Закон України № 2807-ІV від 06.09.2005 р. // Там же. – 2005. – № 40. – Ст. 2528.

Про основи містобудування: Закон України № 2781-ХІІ від 16.11.1992 р. (зі змін. та допов.) за // Відом. Верхов. Ради України. – 1992. – № 52. – Ст. 683.

Про Генеральну схему планування території України: Закон України № 3059-ІІІ від 07.02.2002 р. // Офіц. вісн. України. – 2002. – №  10. – Ст. 466.

Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку: Закон України № 2866-ІІІ від 29.11.2001р. (зі змін. та допов.) // Відом. Верхов. Ради України. – 2002. – № 10. – Ст. 78.

Про курорти: Закон України № 1908-III від 05.10.2000 р. (зі змін. та допов.) // Офіц. вісн. України. – 2000. – № 44. – Ст. 1884.

Сімейний кодекс України № 2947-ІІІ від 10.01. 2002 р. (у ред. від 24.04.2008 р.) // Відом. Верхов. Ради України. – 2002. –  № 21. – Ст. 135.

Кримінально-процесуальний кодекс України № 1001-05 від 28.12.1960 р. (у ред. від 14.01.2009 р.) // Відом. Верхов. Ради УРСР. – 1961. – № 2. – стор. 15.

Про затвердження Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства: Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України № 171 від 27.10.1997 р. // Офіц. вісн. України. – 1998. – № 18. – Ст. 110.

Порядок обмеження, тимчасової заборони (зупинення) чи припинення діяльності підприємств, установ, організацій і об’єктів у разі порушення ними законодавства про охорону навколишнього природного середовища: Постанова Верховної Ради України № 2751-ХІІ від 29.10.1992 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1992. –  № 46. – Ст. 637 .

Про затвердження Порядку зміни цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб: Постанова Кабінету Міністрів України № 502 від 11.04.2002 р. // Офіц. вісн. України. – 2002. – № 15. – Ст. 818.

Про затвердження порядку користування землями водного фонду: Постанова Кабінету Міністрів України № 502 від 13.05.1996 р. // Зібр. постанов Уряду України. – 1996. – № 11. – Ст. 326.

Порядок погодження і видачі дозволів на спеціальне водокористування: Постанова Кабінету Міністрів України № 321 від 13.03.2002 р. // Офіц. вісн. України. 2002. № 12. Ст. 590.

Порядок видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду: Постанова Кабінету Міністрів України № 557 від 12.07.2005 р. // Там же. – 2005. – № 28. – Ст. 1631.

Про порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам: Постанова Кабінету Міністрів України № 284 від 19.04.1993 р. (зі змін. і допов. від 14.01.2004 р. № 21-2004-п) // Зібр. постанов Уряду України. – 1993. – № 10. – Ст. 193.

Про розміри і Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню: Постанова Кабінету Міністрів України № 1279 від 17.11.1997 р. (з наступ. змін. та допов.) // Офіц. вісн. України. – 1997. – № 47. – С. 40-45.

Про затвердження Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного заняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу: Постанова Кабінету Міністрів України № 963 від 25.07.2007 р. // Там же. – 2007. – № 55. – Ст. 2221.

У справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу Х “Перехідні положення” Земельного кодексу України (справа про користування земельними ділянками): Рішення Конституційного Суду України № 5-рп/2005 від 22.09.2005 р. // Там же. – 2005. – № 39. – Ст. 2490.  

 

 

 


 

Н а в ч а л ь н е  в и д а н н я

 

 

завдання

до практичних занять

та кОНТРОЛЬНИХ робіт

з навчальної дисципліни

“Земельне право україни”

 

для студентів v курсу

 

заочного факультету

 

 

Укладачі:   ШУЛЬГА Михайло Васильович,

                        СОКОЛОВА Алла Костянтинівна,

АНІСІМОВА Ганна Валеріївна,

ЛЕЙБА Людмила Василівна,

                        БРЕДІХІНА Вікторія Леонідівна,

                        ГРИГОР’ЄВА Тетяна Вікторівна,

                        ЧЕРКАШИНА Марина Костянтинівна,

                        ЛИСАНЕЦЬ Олег Станіславович

 

 

 

Відповідальний за випуск: М.В. Шульга

 

Редактор Л.В. Русанова

Коректор Л.М. Рибалко

Комп’ютерна верстка А.В. Яно

 

Поза планом

 

Підп. до друку 17.07.2009 р. Формат 84х108 1/32. Папір офсетний.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 1,2. Облік.-вид.арк. 0,65. Вид. № 16

Тираж 250 прим. Зам. № 3439. Ціна договірна.

____________________________________________________________

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.

____________________________

Друкарня

Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків, 61024, Україна.