Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/14802
Title: Правовое регулирование налогообложения роялти в Украине
Other Titles: Правове регулювання оподаткування роялті в Україні
Authors: Бондаренко, И.Н.
Keywords: роялти
налог на доходы
налог на прибыль
пассивный доход
роялті
податок на дохід
податок на прибуток
пасивний дохід
Issue Date: 2014
Citation: Бондаренко И. Н. Правовое регулирование налогообложения роялти в Украине / И. Н. Бондаренко // Legea si viata = Закон и жизнь. – 2014. – № 6-2. – С. 13-16.
Abstract: Актуальность темы статьи не вызывает сомнений. В настоящее время трудно представить любую хозяйственную деятельность без использования объектов интеллектуальной собственности. Не ставя под сомнение реальность защиты и существования последнего, автор делает попытку исследования роялти с точки зрения налогообложения. В ходе исследования автор приходит к пониманию наличия в налоговом законодательстве Украины ряда коллизий. При этом делает попытку их решить, рассматривая роялти в качестве объекта налогообложения, как у получателя, так и у покупателя. Некоторые проблемы законодательного регулирования раскрыты автором при рассмотрении роялти как объект налога на добавленную стоимость, как нематериальный актив и как пассивный доход. Автор раскрывает проблемы принудительности льготирования в налоговом праве при налогообложении роялти. В итоге приходит к выводу о необходимости гармонизации налогового законодательства Украины и поиску путей реализации стимулирующей функции налога.
Актуальність теми статті не викликає сумнівів. В даний час важко уявити будь-яку господарську діяльність без використання об'єктів інтелектуальної власності. Не ставлячи під сумнів реальність захисту і існування останнього, автор робить спробу дослідження роялті з точки зору оподаткування. В ході дослідження автор приходить до розуміння наявності в податковому законодавстві України ряду колізій. При цьому робить спробу їх вирішити, розглядаючи роялті в якості об'єкта оподаткування, як у одержувача, так і у покупця. Деякі проблеми законодавчого регулювання розкриті автором при розгляді роялті як об'єкт податку на додану вартість, як нематеріальний актив і як пасивний дохід. Автор розкриває проблеми примусовості пільгування в податковому праві при оподаткуванні роялті. У підсумку приходить до висновку про необхідність гармонізації податкового законодавства України та пошуку шляхів реалізації стимулюючої функції податку.
URI: http://www.legeasiviata.in.ua/archive/2014/6-2/5.pdf
https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/14802
Appears in Collections:Наукові статті кафедри фінансового права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bondarenko_13-16.pdf345.86 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.