Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/19798
Title: Розвиток господарського законодавства України: систематизація та вимога змістовної модернізації
Other Titles: Development of economic legislation of Ukraine: systematization and requirement of meaningful modernization. - Qualifying scientific work on the rights of the manuscript
Authors: Остапенко, Ю.І.
Keywords: господарське законодавство
систематизація господарського законодавства
кодифікація господарського законодавства
економічне та макроекономічне законодавство
законодавча техніка
напрями розвитку господарського законодавства
структура та динаміка розвитку господарського законодавства
economic legislation
systematization of economic legislation
codification of economic legislation
economic and macroeconomic legislation
legislative technique
directions of development of economic legislation
structure and dynamics of economic legislation development
Issue Date: 2021
Publisher: НЮУ ім. Ярослава Мудрого
Citation: Остапенко Ю. І. Розвиток господарського законодавства України: систематизація та вимога змістовної модернізації : автореф. дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.04 - Господарське право, господарсько-процесуальне право / Ю. І. Остапенко ; наук. консультант Д. В. Задихайло ; офіц. опоненти: В. А. Устименко, О. П. Подцерковний, О. А. Беляневич ; М-во освіти і науки України, Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого. - Харків, 2021. - 43 с.
Abstract: Дисертація присвячена дослідженню процесів систематизації та необхідності змістовної модернізації господарського законодавства України. Розглянуто питання історії розвитку сучасного господарського законодавства України й його порівняльно-правові аспекти. Об’єктом дисертації стали предмет господарського законодавства України, окремі його конструкції та законодавча техніка, процеси адаптації та кодифікації господарського законодавства, напрями необхідної його модернізації тощо. Особливу увагу в дисертації приділено окремим трендам суспільно-економічного розвитку, що є факторами динаміки законодавчого процесу у сфері господарювання. Ними, зокрема, визначені економічна політика держави, концепція сталого розвитку, пошуки ефективної моделі макроекономічного регулювання, імперативи економічної безпеки, необхідність розвитку саморегулівних відносин, забезпечення регуляторної політики держави тощо. У даному контексті звернуто увагу на необхідність формування та запровадження механізмів трансформації положень економічної політики у правові інструменти впливу на сферу господарських правовідносин, на структурні трансформації в самій сфері господарювання з відповідними системологічними трансформаціями предмета господарського законодавства, у зв’язку з чим з’являються нові його інститути і виникають процеси внутрішньосистемної та зовнішньої гібридизації інститутів та підгалузей – інноваційне інвестування, екологічне господарювання тощо. Виникає проблема у розробленні ефективного цілісного правового механізму забезпечення економічної безпеки, зокрема, у інвестиційній та інноваційній сферах, що актуалізуються зовнішньою агресією проти української держави, розвитком і юридичною деталізацією механізмів запровадження системи саморегулівних процесів у сфері господарювання тощо. У роботі акцентовано на процесах консолідації нормативно-правового матеріалу господарського законодавства під тиском пошуків ефективної національної моделі державного макроекономічного регулювання господарської діяльності у частині необхідності інтеграції норм «макроекономічного права», що об’єднують не тільки норми господарського законодавства, а й бюджетного і податкового, природоресурсного й аграрного законодавства тощо. Правові засоби зазначених галузей законодавства мають взаємодіяти спільно в єдиному алгоритмі державної макроекономічної політики, на досягнення її цілей у сфері господарювання. Крім цього, поставлено перспективне питання про формування інтегративного нормативного утворення «Економічне право», що має власний інтегрований предмет правового регулювання і вимагає скоординованого розвитку й взаємодії між усіма його складовими елементами.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/19798
Appears in Collections:12.00.04 – Господарське право, господарсько-процесуальне право

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ostapenko_aref.pdf992.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.