Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nlu.edu.ua//jspui/handle/123456789/6492
Title: Незаконна лікувальна діяльність та шахрайство у сфері медичного обслуговування: співвідношення й питання кваліфікації
Authors: Байда, Антон
Keywords: незаконна лікувальна діяльність
пацієнт
лікар
особа без належної медичної освіти
шахрайство
шкода життю і здоров'ю
Issue Date: 2010
Citation: Байда А. О. Незаконна лікувальна діяльність та шахрайство у сфері медичного обслуговування: співвідношення й питання кваліфікації / Антон Байда // Вісник прокуратури. – 2010. – № 12. – С. 82–87.
Abstract: Стаття присвячена питанням відмежування незаконної лікувальної діяльності від шахрайства у сфері медичної діяльності. Автором запропоновано 3 варіанти кваліфікації дій, в яких присутні ознаки незаконної лікувальної діяльності: а) тільки за ст. 138 КК; б) тільки за ст. 190 КК; в) за статтями 138 і 190 КК. Так, Тільки за статтею 138 КК буде кваліфікована незаконна лікувальна діяльність, якщо вона полягає у здійсненні впливу на організм пацієнта з метою лікування, за умови відсутності ознак, які свідчать про прямий чи завуальований обман як форму здійснення такої діяльності. Тільки за ст. 190 КК повинна бути кваліфікована діяльність, спрямована лише на введення в оману громадян з метою заволодіння їх майном, тобто коли мета лікування в такій діяльності відсутня і винний лише видає її за таку. Нарешті за сукупністю злочинів, передбачених статтями 138 і 190 КК повинна бути кваліфікована незаконна лікувальна діяльність, що «додатково» супроводжується певними формами обману пацієнта.
URI: https://dspace.nlu.edu.ua/handle/123456789/6492
Appears in Collections:Наукові статті кафедри кримінального права № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bayda_82-87.pdf2.41 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.